OPEN WONDE / CANCELLED CONCERT, SJTUB en LONGPLAYER 7.7-26.7.13 opening 9.7. 19H

POST- organiseert in de maand juli tijdens het wereldmuziekconcours maar liefst drie exposities.

OPEN WONDE/CANCELLED CONCERT, de achtste sjtubmanifestatie; LONGPLAYER OP ZOLDER, een duizendjarig muziekstuk; INSTRUMENTA, een reeks blaasmuziek-schilderijen. De opening van alledrie de exposities is niet zoals u van ons gewend bent op de eerste zondag van de maand maar op dinsdagavond 9 juli van 19.00 tot 21.00 uur. U bent voor die opening van harte uitgenodigd. Wij verheugen ons op u.

Sjtub_uitn_post_02_net

Open Wonde / Cancelled Concert

Gedurende de maand juli is in de grote zaal van POST-, de informele kunstruimte in het voormalige postkantoor van Kerkrade, op de hoek van hoofd- en grupellostraat, de zevende Sjtubmanifestatie te zien. Het is een multimediale installatie onder de dubbele titel Open Wonde / Cancelled Concert.

Sjtub is een publiek kunstproject voor de Oostelijke Mijnstreek. Het project loopt van 2009 tot 2018. Sjtub manifesteert zich binnen bestaande culturele evenementen en instellingen. Eerdere manifestaties vonden onder andere plaats in de Rodahal, in het gemeentehuis van Kerkrade, in het vijverpark van Brunssum, in Schunck, op revers van jasjes en jassen, tijdens het WMC jubileum, tijdens de Parade. Elke manifestatie van Sjtub verbindt een evenement of instelling opnieuw met haar ondergrondse wortels, eert de mijnwerkers, de levende en de dode, stelt het publiek in staat over het verleden van mijnwerk en mijnsluiting opnieuw na te voelen en te denken. In elke manifestatie worden tekst, beeld en geluid met elkaar verbonden.

De installatie Open Wonde / Cancelled Concert thematiseert het onvermogen van de streek om mijnwerk en mijnsluiting te herdenken en er over te rouwen.

De opening is dit keer niet op de eerste zondag van de maand, zoals u dat bij POST- gewend bent. In plaats daarvan wordt de expositie geopend op dinsdag 9 juli s’avonds tussen 19.00 en 21.00 uur. Wij nodigen u van harte uit om de opening te bezoeken en samen met ons de installatie te bekijken.

POST- is op zondag wel te bezoeken. Van 14.00 tot 17.00 is er een preview

 

longplayer_3

Krimpt Kerkrade weg? Bestaat Parkstad, de vijfde stad van Nederland, straks nog? Over vijftig jaar? over honderd jaar?

POST- de informele kunstruimte in het hart van Kerkrade, Parkstad en de Euregio heeft tijdens het WMC, gedurende de hele maand juli een gast op zolder.

Die gast is het kunstwerk Longplayer. Een internationaal, preciezer globaal publiek kunstproject dat muziek, wiskunde, gemeenschap, zorg en een denken op lange termijn met elkaar verknoopt.

In de woorden van de kunstenaar: Longplayer is a computer generated musical creation from Jem Finer designed to play for 1000 years.

U leest het goed: het gaat hier om een muziekstuk met een lengte van duizend jaar.

POST- is er trots op een tijdelijke luisterpost voor Longplayer te kunnen inrichten. De hele zolder blijft verder leeg. U kunt er in alle rust luisteren. We beloven u een bijzondere ervaring.

Wij streven er naar op zijn laatst in 2018 een definitieve luisterpost voor Longplayer in Kerkrade te vestigen. Dat kan alleen maar als dat initiatief de steun krijgt van burgers, culturele instellingen en de politiek. Kerkrade en Parkstad nemen dan de verantwoordelijkheid op zich de komende duizend jaar voor Longplayer te zorgen, de komende duizend jaar de luisterpost overeind en open te houden.

Als wij een definitieve luisterpost voor Longplayer in Kerkrade inrichten geven wij daarme te kennen dat wij in ons zelf en in ons bestaansrecht geloven. Wij committeren ons er mee aan de toekomst. Het is passend en mooi dat we dat doen door onze muzikale traditie duizend jaar naar voren toe te projecteren. Kerkrade klankstad. Mijnwerkers die blaasmuziek maakten met doodverachting. Parkstad popstad met een eigen sound. Muziekverenigingen nieuwe stijl . Een wereld muziek concours.

 Longplayer past bij ons, wij passen bij Longplayer.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.