MIJN AARDE, Jos Reinders, Opening 4 juni 19:30, Expo 4 t/m 28 juni

jos_01_a

MIJN AARDE

Jos Reinders woont en werkt in Kerkrade. Na zijn opleiding aan de kunstacademie in Hasselt heeft hij zijn baan in de sociale sector gecombineerd met het opzetten van kunstenaarsinitiatieven in Kerkrade. Op het gebied van fotografie houdt hij zich bezig met het seriematig samenstellen van fotoprojecten. Medio 2014 waren zijn portretten ‘Women Exposed’ te zien in galerie POST-. Daarnaast werkt hij aan fotodocumentaires waaronder de fotoserie en gelijknamig boek Cityskin.
Reinders heeft ‘niets met de mijnen’ zoals hij zelf aangeeft. Waar hij wél iets mee heeft is de invloed van de mens in het urbane landschap. Parkstad is één van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland. De meeste inwoners kennen dit gebied redelijk goed. Toch verbaasde het hem dat dichtbij zijn woonwijk een onbekend gebied ligt van meer dan 1 km lang. Het heeft de aanblik van een onaards landschap. Dit is het terrein van de voormalige steenkoolmijn Laura. De concessie voor dit terrein loopt over enkele jaren af.
In het project Mijn Aarde stelt Reinders zich de vraag hoe het zou zijn als de lokale bevolking dit gebied ter beschikking krijgt. Wat zouden ze ermee doen? Welke wensen en dromen hebben de wijkbewoners voor dit gebied? Door het organiseren van gesprekken met buurtbewoners onderzoekt Reinders het gegeven rond eigenaarschap en gebruik van (delen van de) aarde.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.