Het Portret, José Fijnaut en Maria Stams, 2.6.-28.6.13

FLYERAside  het portret2

U wordt hierbij van harte persoonlijk uitgenodigd om de opening van het kunstwerk:

‘Het Portret’

Door José Fijnaut, Maria Stams (duo koppig Limburg) en Jos Reinders bij te wonen op zondag 2 juni om 14.00 uur in POST- (Hoofdstraat 16, Kerkrade).

‘Het Portret’

José Fijnaut (1965) en Maria Stams (1956) werken sinds hun afstuderen aan ABK Maastricht 1988 als autonoom beeldend kunstenaar. Portret was telkens een raakvlak in elkaars werk.

Sinds 2009 werken zij samen onder de naam koppig limburg. Onder deze naam boetseren ze portretten. Telkens in een tijdsbestek van 2 uur maken ze ieder, gelijktijdig, een portret. Tijdens deze sessies geven de geportretteerden hun visie op leven en samenleven. Historica drs. Marie-José Moers, leidt het gesprek en maakt er verslag van. Elk portret komt tot stand vanuit de specifieke optiek van de kunstenaar, de verschillen geven een extra dimensie aan de portretten.

“In zo’n portretsessie ben je met z’n vieren op zoek naar waar we in het leven staan. Het is een vorm van levens vasthouden.” Guido Wevers artistiek directeur Maastricht Culturele Hoofdstad 2018

Jos Reinders (1956) heeft fotografie gevolgd aan de Academie der schone kunsten in Hasselt. Zijn onderwerpen zijn thematisch van opbouw. Het zijn maatschappelijke documentaires waar onder de serie Der Westwall (over vreemdelingenhaat) of De Stad (als gecultiveerde biotoop).

Een andere serie betreft portretten van vrouwen onder de titel ‘women exposed’. In POST- worden 30 vrouwen getoond die door hem zijn vastgelegd met een analoge camera en meer dan levensgroot geprint op zwart/wit barietpapier. Photoshop is er niet aan te pas gekomen. De afbeeldingen zijn ongekunsteld, rauw maar eerlijk.

What you see is what you get.

De expositie zal op zondag 2 juni geopend worden door Ger Houben, kunstenaar en L1 presentator. Tijdens de opening kunt u onder andere genieten van een muzikale uitvoering door Jaqueline Fijnaut en Maurice Kersten.

Bent u erbij? Laat het ons weten op:  facebook.com

Koempels

POST- nodigt u tevens allen uit voor een eerste gesprek over het jaar van de mijnen 2015. Het gesprek is het achtste over de transformatiekracht van kunst. In het gesprek wordt iedereen uitgedaagd om mee te denken welke rol kunstwerken in het jaar van de mijnen kunnen en moeten spelen. Her-denken, Her-inneren, Her-voelen, Her-beelden?

Daarbij zullen wij ook aandacht schenken aan de werken van ‘Het Portret’ tijdens ons POST- gesprek over de transformatiekracht van kunst (8) #TKVK en zullen Maria en José ter plekke een keramisch portret maken van filosoof Frans Geraedts! U bent van harte welkom hieraan deel te nemen op zondag 16 juni van 12:00 tot 14:00uur in POST-.

Op zondag 23 juni om 14:00 vindt in POST- een fotosessie zelfportret plaats. De bezoekers zullen zichzelf fotograferen. Hoe zien wij onszelf? Heeft die ander hetzelfde beeld? Jos Reinders zal hier onderzoek doen.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.