“Wat zijn wij mensen toch bijzondere wezens. We kunnen zoveel naar onze hand zetten, problemen oplossen en we zijn niet van plan om bij de pakken neerzitten. We willen oplossingen voor onszelf en wel nu.
Vooral in steden is dit goed te zien. We creëren letterlijk onze eigen natuur. De gebouwen om ons heen, de techniek waar we de hele dag gebruik van maken en het eten dat we in de keuken klaar maken. Allemaal uitvindingen die door generaties lang vallen en opstaan steeds verder wordt ‘gefinetuned’ en in de toekomst nog wel wat verder aan onze maatstaven zullen worden bijgeschaafd. Knap hoor.
Zelfs onze maker is door ons uitgevonden. Een verzinsel bedacht om een beetje orde en rust bij moeilijke levensvragen te scheppen. Op papier geschreven wat goed en slecht is, duidelijke taal geen probleem. Toch jammer dat we elkaar de hersens blijven inslaan.
Duizenden jaren hebben we erover mogen doen om een scherp steentje tot een gigantische bom te maken, maar dan heb je maar één moment de tijd te bedenken wat je met die bom gaat doen.
De cultuur om ons heen is een vals getuigen van geciviliseerd zijn. Het is eerder een mooie verpakking van een vrij verrot beest dat zijn best doet slaande weg een plekje te veroveren in de cultuur galerij.” – Karel Dicker
In deze expositie geeft kunstenaar Karel Dicker u een kijkje in zijn belevingswereld. Deze wereld is donkergekleurd maar vol nieuwsgierigheid. Overheersend is een gevoel van onoverzichtelijkheid dat tegelijkertijd niet te zwaar wordt genomen. De tentoonstelling bestaat uit niet eerder vertoonde werken die allemaal een tegenstrijdigheid in zich dragen.
De tegenstelling die Dicker opzoekt in zijn werk komt hij in het dagelijks leven tegen. Het is niet meer dan menselijk om te denken dat ons welzijn wordt bedreigd. Volg een week lang het acht uurjournaal en een breed scala aan doemscenario’s stroomt je knusse woonkamer binnen. Toch zijn er maar weinig mensen die door de donkere wolk hun dagelijkse routine aanpassen. Het allemaal met een korrel zout nemen lijkt dus net zo menselijk te zijn.
Ondertussen maken we prachtige ervaringen mee door de snelle ontwikkeling van technologie. Toch geeft die vooruitgang niet automatisch verlichting. Waar informatie voor het oprapen ligt staat de privacy onder druk. Er staan verantwoordelijkheden tegenover de nieuwverworven vrijheden, maar kunnen we die wel aan? Ook al willen we onszelf graag als ontwikkelde wezens zien, onze dierlijke driften sturen nog altijd een groot deel van ons gedrag.
Belangrijk is dat met deze tentoonstelling Dicker niet wil oordelen over goed en kwaad. Een antwoord vinden is niet het doel. De kijker wordt uitgenodigd om de complexiteit en het gemis van een overzicht te omarmen. Loop mee in zijn perspectief en misschien kunnen we samen wat moois in het lelijk vinden.
Guest curator Rannilt Pol