De stad als cultuurpark, het vierde POST- gesprek over de transformatiekracht van kunst

KK4_uitn_post_post-

Iedereen weet van de culturele lente in Parkstad Heerlen. Maar hoe succesvol was die lente nu werkelijk? En wie en wat waren voor het succes verantwoordelijk? Esther Gottschalk schreef en presenteerde er vorig jaar in opdracht van de directeuren van de culturele instellingen een briljant rapport over. Verplichte literatuur voor iedereen die in de renaissance van Parkstad geinteresseerd is en in de opmerkelijke opbrengsten van een gerichte investering in kunst en cultuur. Nu werkt ze aan het vervolg: een visie op de toekomst, een leidraad voor nieuwe ontwikkelingen, een cultuuragenda voor het komende decennium. Wij vinden het een eer u allen uit te kunnen nodigen om die visie in het kader van onze POST-gesprekken over de transformatiekracht van kunst met haar te komen bespreken.

‘‘ Behalve te kijken waar we vandaan komen (de mijnen), of te vieren dat er verandering is (lente), gaat het nu ook om het ontwikkelen van toekomstbeelden; waar willen we naar toe? Voorwaarde voor succesvolle samenwerking is immers dat er focus en een gedeelde ambitie is. In lijn met de ambities voor de regio als Smart Services Hub en Parkstad als een (semi) permanente Internationale Bau Ausstellung, wordt de culturele lente alom beschouwd als belangrijke transitiemotor. Van belang is om ook de culturele ambitie concreter vorm te gaan geven.

Esther Gottschalk stelt een streefbeeld voor de regio voor: de vorming en profilering van het culturele Zon en Maankwartier Heerlen, waarin het Peutzkwartier en Michel Huisman’s Maankwartier cultureel en logistiek verbonden zijn aan een netwerk van grote en kleine culturele bakens in het omliggende Cultuurpark. Dit cultuurkwartier en cultuurpark is één bespeelbaar podium, verbonden in één crossmediaal platform, waarin het culturele veld Heerlen / Parkstad zich profileert onder één vlag.

In een informeel gesprek gaan we in op culturele focus en ambitie, het benutten van de kansen van VIA2018, IBA, Brainport-LED en het Mijnjaar2015 en een bijbehorende uitvoeringsorganisatie om (middel)lange termijndoelen te verwezenlijken ’’.

– Esther Gottschalk.

17 feb. 2013 van 13:00 tot 15:00 in POST- (Hoofdstraat 16, Kerkrade)

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.