“11 Freunde müsst ihr sein…”, Uli Freude, Opening 13.4.14

uli_freude_flyer_net

11 FREUNDE MÜSST IHR SEIN…

(11 vrienden moeten jullie zijn…)

Over het werk van Uli Freude kun je kort zijn: hij maakt kleurrijke, houten beelden. In de regel mensfiguren. Punt.
Maar… bij een nadere beschouwing laat zijn werk zich niet zo gemakkelijk lezen. In de beelden zit -soms verborgen maar vaak ook expliciet- veel symboliek verwerkt. De gebaren van de mensfiguren, hun verhouding, de grootte, de kleuren, zelf het gebruikte materiaal is van betekenis voor de rol die de beelden spelen in Uli’s surrealistische wereld.
Zo is er een boomlange figuur met een slang in zijn hand. De bek van de slang hapt in het geslacht van het mannelijke beeld en de man hapt in de staart van de slang. Het beeld kan gezien worden als een cynisch commentaar op de katholieke kerk van nu of als een weergave van het drama tussen Adam en Eva in het paradijs van toen. Het beeld is gebeiteld uit een houten boom. Een appelboom wel te verstaan.

Uli toont beelden waarin hij zijn spirituele commentaar tot uitdrukking brengt. Soms sensueel kronkelend in de vorm van een slang, dan weer onschuldig kijkend als een jong meisje, keurig gekleed in een schooluniform. Maar bovenal blijft het Uli’s universum: een wereld waarin de kunstenaar een zachtmoedig commentaar levert op de mens in worsteling met zijn geloof, werk en sociale omgeving.

Jos Reinders

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.